Basketball Objective Questions – Sport General Knowledge

Basketball Objective Questions – Sport General Knowledge – Number of players in each team in a game of Basketball?, Shape of Basketball court?, Game of Basketball was invented in _ by _., Young Men’s Christian Association (YMCA) was established at Madras in ., To promote Basketball in India the Basketball Federation of India was set up in ., The first National Basketball tournament was held in Delhi in . Q8. The dimensions of basketball court is ., Duration of Basketball match?, How many substitutions are allowed in a game of Basketball?, How many referees are there in a game of Basketball?, What are dribbling, passing, shooting etc. in the game of Basketball?.

Basketball is a very popular game in which one has to shoot a ball through the basket to score points. It’s a quite popular sport all around the world and is very good to keep one fit and healthy as well.

This article and the objective / one word questions mentioned below are give one a good and fair knowledge about basketball that can be of help for one in their exams, competitive exams or if someone just wants to have more knowledge about basketball.

Objective of Basketball:

In basketball, the main goal of a team is to score more points than their opponent or other team. One has to score points by passing the ball through opponenets basket and making sure they don’t do the same to you.

Like many other sports teamwork is important as one works with your teammates to set up shots, pass the ball around, and defending against the other team’s attempts to score.

Some basic skills required for basketball are dribbling, passing, and shooting. Also from strategy point of view one has to know fast breaks, clever plays, and solid defense.

Basketball is a mix of skill and strategy, making it an exciting and fast-paced game to watch and play.

Q1. Number of players in each team in a game of Basketball?

Ans. There are 5 players in each team.

Q2. Shape of Basketball court?

Ans. Rectangle.

Q3. Game of Basketball was invented in _____ by _______.

Ans. Dr. James Naismith in 1891 at Springfield College of Physical Education, Massachusetts, USA.

Q4. Young Men’s Christian Association (YMCA) was established at Madras in ____.

ANs. 1920.

Q5. To promote Basketball in India the Basketball Federation of India was set up in ____.

Ans. 1950.

Q6. The first National Basketball tournament was held in Delhi in ____.

Ans. 1934.

Q7. The dimensions of basketball court is ______.

Ans. 28 x 15 meters.

Q8. Duration of Basketball match?

Ans. 4 quarters of 10 minutes each with rest of 2 mins between 1st & 2nd quarter and 3rd & 4th quarter. There is a break of 15 mins on half time.

Q9. How many substitutions are allowed in a game of Basketball?

Ans. Unlimited substitutions are allowed in a game of Basketball.

Q10. How many referees are there in a game of Basketball?

Ans. Three referees.

Q11. What are dribbling, passing, shooting etc. in the game of Basketball?

Ans. These are some fundamental skills in the ball of Basketball.

Other similar topics to Basketball Objective Questions – Sport General Knowledge:

Sports GK Mock Test – 1Sports GK Mock Test – 2Sports GK Mock Test – 3
Sports GK Mock Test – 4Judo Objective Questions- Sport General KnowledgeJudo55 One Liners – Sports GK
Cricket world cup brief important points, winners list, schedule, recordsKabaddi Objective Questions- Sport General KnowledgeKho-Kho Objective Questions- Sport General Knowledge

Conclusion:

Hope this article “Basketball Objective Questions – Sport General Knowledge” if of help to you, please let us know if you want us to cover any other topic.

Source: NCERT Physical Education Class X.

Wikipedia link: Basketball.

7 thoughts on “Basketball Objective Questions – Sport General Knowledge”

Leave a Comment