Kho-Kho related Objective Questions- Sport General Knowledge

Kho-Kho related Objective Questions- Sport General Knowledge – What happens in game of Kho-Kho?, What is objective in game of Kho-Kho?, Number of innings in game of Kho-Kho? An exhibition of Kho-Kho in the main stadium of Berlin Olympic games happened in, First ever All India Kho-Kho Championships was Organised at _ in . Asian Kho-Kho Federation came into existence in . Shape of Kho-Kho playground?, Size of Kho-Kho playground?, How many players are there in a team in game of Kho-Kho?, Who becomes the winner in the game of Kho-Kho?

Game of Kho-Kho has century old history with India. It is played still in almost all of India and is often seen in sports competitions in schools. It’s a very good game that needs speed, stamina, endurance, flexibility, presence of mind, agility etc.

Table of Contents

Q1. What happens in game of Kho-Kho?

Ans. It’s a simple game of chasing and touching a person.

Q2. What is objective in game of Kho-Kho?

Ans. Tag all the players of opposite team in shortest possible time.

Q3. Number of innings in game of Kho-Kho?

Ans. Two innings, each inning consists of chasing and running turns of 9 minutes by each team.

Q4. An exhibition of Kho-Kho in the main stadium of Berlin Olympic games happened in _____.

Ans. 1936.

Q5. First ever All India Kho-Kho Championships was Organised at ________ in ____.

Ans. At Vijaywada in 1959-60.

Q6. Asian Kho-Kho Federation came into existence in ____.

Ans. Asian Kho-Kho Federation came into existence in 1987 with three countries as it’s members.

Q7. Shape of Kho-Kho playground?

Ans. Kho-Kho playground is reactangle in shape.

Q8. Size of Kho-Kho playground?

Ans. 27 m x 16 m is the size of Kho-Kho playground.

Q9. How many players are there in a team in game of Kho-Kho?

Ans. 12 players in a team, but only 9 take the field for contest.

Q10. Who becomes the winner in the game of Kho-Kho?

Ans. Team that takes the shortest time to tag maximum number of opposition team in the field wins.

Q11. All India kho kho federation was formed in the year 1967 or 1977 or 1955 or 1987

Ans. 1955 – Kho-kho Federation of India (KKFI) was formed in 1955.

Q12. Which state is famous for kho-kho?

Ans. Maharashtra.

Q13. Which state of India invented Kho-Kho?

Ans. Maharashtra.

Q14. Highest governing body of Kho-Kho?

Q15. Number of innings in a game of Kho-Kho?

Ans. The game is played in 2 innings and each inning consists of chasing and running turns of 7 minutes each.

Q16. How are the 9 players of a Kho-Kho team positioned?

Ans. 8 members of the “chasing” team take position in their eight squares on the central line, alternately facing the opposite directions. The ninth player is the ‘chaser,’ and he takes his position next to one of the two poles, ready to begin the pursuit.

Q17. When and why does the word ‘Kho’ used in the game of Kho-Kho?

Ans. Word Kho is being used by the active chaser when they want to change the position with the seated chaser.

Q18. Modern form of Kho-Kho was established by ______.

Ans. The modern form of Kho-Kho was shaped by the Deccan Gymkhana of Pune which was founded by Lokmanya Tilak.

Q19. The Kho-Kho Federation of India was initially established as ________.

Ans. It was established as Akhil Bhartiya Kho Kho Mandal in the year 1955.

Q20. Meaning of yellow card in Kho-Kho?

Ans. It is given out in case of violations of rules, first card is for caution and two yellow cards in same game means the player has to sit out of the remainder of the match and the next match of particular tournament.

Q21. Meaning of red card in Kho-Kho?

Ans. A red card results in suspension from the ongoing match and the next match of the tournament.

Q22. How many innings are there in a match of kho-kho?

Ans. A senior international Kho Kho match has two innings separated by a brief break. Each innings has two turns, lasting nine minutes each, where teams alternate between chasing and defending. The team with the most points at the end of the two innings wins the match.

Q23. What is central lane in kho kho?

Ans. Central lane is the place where 8 players of the defending team sits in 8 squares alternating in the direction they face.

Q24. When does tie happens in the match of kho kho?

Ans. If both team scores equal points at the end of two innings then in that case tie happens and an additional innings is played to decide the winner.

Q25. How many players of chasing team remains in field?

Ans. 9 members of chasing team remains on field and defenders enters in batches of three.

Q26. For how much time the typical entire match of kho kho lasts?

Ans. A senior international Kho Kho match is about 48 minutes long. It consists of two innings, each with two turns, with each turn lasting nine minutes. There is a six-minute interval after each inning, and a three-minute break between each turn.

Q27. What happens in the case of equal score?

Ans. An additional innings is played to decide the winner.

Q28. How many substitue players are allowed in kho kho?

Ans. A Kho Kho team has 12 players, including three substitutes. During a match, only nine players take the field at once.

Q29. Trump card in kho kho.

Ans. Wazir is called as the trump card in kho kho who is free to run either left or right in the wing but cannot cross the centre line and will have to always get a perfect Kho otherwise he will get a foul. Wazir is called as the trump card as the team can use to benefit more points and attacks.

Q30. Tie match kho kho.

Ans. If the teams are tied at the end of the match i.e. 2 innings, an additional innings is played to decide the winner.

Other similar topics:

Cricket world cup brief important points, winners list, schedule, records55 One Liners – Sports GKSports GK Mock Test – 5
Sports GK Mock Test – 4Sports GK Mock Test – 3Sports GK Mock Test – 2
Sports GK Mock Test – 1Kabaddi Objective Questions- Sport General Knowledge

Conclusion:

Hope this article if of help, please refer out sports section for more questions related to this topic. Also, do let us know if you want us to cover any other topic.

Kho-Khowikipedia page.

1 thought on “Kho-Kho related Objective Questions- Sport General Knowledge”

Leave a Comment